Відновлення для фахівців у час війни: в Олександрії пройшов воркшоп

Відновлення для фахівців у час війни: в Олександрії пройшов воркшоп "Від травми до зцілення"

Війна, яку Росія веде проти України, вже триває понад рік і вісім місяців. Це дуже важкий для всіх українців час. Особливо для тих, хто працює у сфері соціальної допомоги, охорони здоров'я та освіти.

Ці фахівці щодня стикаються з людським горем і стражданнями. Вони допомагають постраждалим від війни, і це дуже важка робота, яка вимагає великої душевної й фізичної сили.

Тому дуже важливо, щоб спеціалісти самі могли відновлюватися і знаходити в собі ресурси, щоб продовжувати допомагати іншим.

Саме з цією метою 19 січня в Олександрії пройшов практичний воркшоп "Від травми до зцілення". Його проводила сертифікована тренерка Центру психосоматичної медицини США, експертка з психоемоційного відновлення Яніна Сичова.

Участь в заході взяли представники громадських організацій, соціальних служб та медичних установ.

У межах воркшопу учасники дізналися про те, як працює психосоматика та отримали практичні інструменти для подолання наслідків травм. Вони спробували техніки усвідомленого дихання, візуалізації, вираження емоцій через малюнок.

Яніна Сичова рекомендувала учасникам регулярно практикувати ці техніки, щоб досягти максимальної ефективності.

Яніна Сичова, експертка з психоемоційного відновлення

Яніна Сичова, експертка з психоемоційного відновлення

"Методики, які ми практикували, можуть здатися простими, але вони дійсно допомагають - це підтверджено дослідженнями. З часом та регулярними практиками вдається розслабитися, покращити емоційний та навіть фізичний стан", - поділилась вона.

Це вже не перший такий захід, який Яніна Сичова проводить в Олександрії. Восени 2023 року пройшло два воркшопи для надавачів послуг.

Важливо відзначити, що програма, яка використовувалася на воркшопі, розроблена Джеймсом Гордоном, засновником Центру психосоматичної медицини США. Ця програма має багаторічну історію та успішно застосовується в різних країнах світу, зокрема в тих, де люди постраждали від конфлікту (Косово, Газа, Ізраїль) та стихійних лих (Гаїті, Луїзіана, Х’юстон, Північна Каліфорнія, Пуерто-Рико).

Джеймс Гордон. Фото: КНП

Джеймс Гордон. Фото: КНП "КМНКЛ "Соціотерапія"

Захід організовано ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр» — грантером Українського Жіночого Фонду/УЖФ в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Війна триває, і ми всі продовжуємо працювати над тим, щоб допомогти Україні перемогти. Але важливо не забувати про себе, про свій власний психологічний стан.

Якщо ви відчуваєте, що вам важко впоратися з наслідками війни, ось кілька порад, які можуть вам допомогти:

  • Не бійтеся звертатися за допомогою. Фахівець з психічного здоров'я може допомогти вам зрозуміти свої почуття та знайти здорові способи реагувати на стрес.
  • Дбайте про своє тіло. Фізична активність, здорове харчування та достатній сон можуть допомогти вам почуватися краще фізично та емоційно.
  • Знайдіть підтримку у близьких. Поговоріть з друзями, членами сім'ї або іншими людьми, яким ви довіряєте. Їхня підтримка може бути дуже цінною.
  • Займайтеся самодопомогою. Існує багато ресурсів, які можуть допомогти вам відновитися після травми. Ви можете знайти інформацію в Інтернеті, в книгах або у фахівців громадських організацій.